Leiden is veilige uitgaansstad

Aanrandingen niet meegeteld
Door Harmke Berghuis
16 Februari 2012

In Leiden is weinig uitgaansgeweld in vergelijking met andere studentensteden. Dat blijkt uit onderzoek van zes criminologiestudenten in opdracht van de gemeente.

De studenten vergeleken onder andere het aantal aangiftes van geweldsincidenten op uitgaansavonden in Leiden met studentensteden Groningen, Nijmegen en Tilburg.
Hieruit blijkt dat het totaal aantal aangiften van uitgaansgeweld in Leiden met meer dan de helft is gedaald in de periode van 2006 tot 2011. In 2011 volgde een lichte stijging, maar het blijft toch het laagst in vergelijking met de drie andere steden.
Het onderzoek van de studenten heeft betrekking op geweld dat geregistreerd is op donderdag, vrijdag of zaterdag vanaf tien uur ’s avonds tot de volgende ochtend. Overige studentenavonden spelen in het onderzoek geen rol.
Er is voornamelijk naar zogeheten hotspots gekeken, zoals de Hogewoerd en de Breestraat. Voor het onderzoek zijn ook politiemedewerkers, gemeentelijke ambtenaren en horecaondernemers geïnterviewd. De laatsten geven aan dat veel problemen rond uitgaansgeweld voortkomen uit cocaïnegebruik. Allemaal onderschrijven ze dat de verruiming van het toelatings- en sluitingsbeleid goed werkt om geweld tegen te gaan.
Onlangs trok de gemeente de dansvergunning van discotheek Next in na klachten van overlast. De zaak mag haar horecavergunning wel houden. Het aantal incidenten van uitgaansgeweld in de Leidse binnenstad is de afgelopen jaren ongeveer hetzelfde gebleven, blijkt uit politieregistratie.
Aanrandingen spelen in het onderzoek geen rol. Studente Daphne Schouten: ‘Aanranding is een seksueel delict. Het is ook niet specifiek uitgaansgeweld.’
In november nog werden in korte tijd verschillende vrouwen aangerand in de binnenstad. Ook een Leidse studente werd slachtoffer hiervan. Een aantal verenigingen besloot, na overleg met de wijkagent, haar leden te waarschuwen. Zowel Minerva als Augustinus vermeldden het in hun nieuwsbrief, SSR hing een waarschuwing op en verwittigde leden tijdens het eten op de mensa.
Inmiddels zijn de verenigingen hiermee gestopt.

Deel dit bericht: