Nieuws
Geld voor digitale toetsing
Studenten die klagen over lange tijden van cijferonzekerheid, docenten die zich blind staren op slechte handschriften, daar moet het maar eens afgelopen mee zijn in het digitale tijdperk.
donderdag 16 februari 2012

Dat vindt de SURFfoundation, een stichting waarin Nederlandse hogescholen, universiteiten en onderzoeksinstellingen samen werken aan innovatieve projecten. De stichting geeft daarom 2,2 miljoen subsidie aan verschillende projecten voor digitale toetsing.

Niet alleen het gemak van maken en nakijken wordt verbeterd; sommige studies zijn dusdanig veranderd dat digitale toetsing veel beter aansluit op de latere beroepspraktijk. Zo ondersteunt SURF een pilot van verscheidene academische ziekenhuizen waarin toekomstige radiologen op hun kennis getoetst worden met driedimensionale beelden, want inmiddels is de techniek zo vergevorderd dat de scanners in de praktijk ook 3D-beelden van de patiënt afleveren.

Een ander speerpunt is het zoveel mogelijk beschikbaar stellen van oefentoetsen. Proeven met wiskundetoetsen en pilots bij de verpleegkunde lieten een aanmerkelijke stijging in de eindresultaten van de studenten zien.

Bij een bijeenkomst van SURF werd daarnaast een toekomstplan tentoongespreid voor de ontwikkeling van hoogwaardige technische infrastructuur voor onderzoek en onderwijs. Voor supercomputers, geavanceerde hersenscanners en dergelijke komt de komende twee jaar 80 miljoen vrij. CR