Nieuws
?Fixus onrendabele studies?
Het bedrijfsleven wil dat het kabinet een studentenstop invoert voor opleidingen met een beperkt arbeidsmarktperspectief.
woensdag 18 januari 2012

Dat blijkt uit een brief die de voorzitters van de zogeheten topteams uit het bedrijfsleven aan minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Ze schrijven dat arbeidsmarktrelevantie van opleidingen ‘cruciaal’ is en vergroot moet worden. Onderwijsinstellingen moeten hun pijlen meer richten op bètastudies, want daar heerst schaarste en dat leidt tot welvaartsverlies. ‘We kunnen ons niet permitteren om in het onderwijs er van uit te gaan dat iedere opleiding dezelfde bijdragen levert aan de arbeidsmarkt en welvaart.’

Opleidingen voor topsectoren zijn belangrijker dan studies met ‘een slecht arbeidsmarktperspectief en een lage welvaartsbijdrage.’ De voorzitters lobbyen dan ook voor collegegelddifferentiatie, selectie aan de poort, en een fixus voor opleidingen die in hun ogen niets opleveren. In de brief worden man en paard overigens niet genoemd.

Meer geld moet er juist naar bètastudies en daar willen de bedrijven zelf aan mee betalen. Het bedrijfsleven pompt tot 2015 anderhalf miljard euro in de kenniseconomie.

Het kabinet besloot toen het aantrad extra geld uit te trekken voor vernieuwingen in bepaalde topsectoren. Zo krijgen onder andere de sectoren life sciences, water, logistiek en tuinbouw meer middelen. Binnen elke sector is een topteam uit het bedrijfsleven samengesteld die met het ministerie, maar ook met hogescholen en universiteiten, plannen moeten om de kenniseconomie van nieuw elan te voorzien.

De universiteiten hebben zich in het hoofdlijnenakkoord dat begin december werd gesloten met staatsecretaris voor het hoger onderwijs, Halbe Zijlstra, bereid verklaard zich meer op het topsectorenbeleid te richten.

Minister Verhagen is enthousiast over de intensievere samenwerking tussen bedrijfsleven en universiteiten en de meeste plannen waar de topteams mee komen. Hij ging echter niet in op het idee om een fixus in te voeren voor bepaalde studies.VB