Nieuws
Studentenorganisaties ontevreden over landelijke fixus
De studentenorganisaties LSVb en ISO zijn niet blij met besluit van de universiteiten om vanaf collegejaar 2013-2014 een landelijke fixus in te stellen voor massastudies als bedrijfseconomie, rechten en psychologie.
woensdag 30 november 2011

Het is geen goed idee’, zegt Pascal ten Have, de voorzitter van de LSVb. De toegankelijkheid van het hoger onderwijs komt zo onder druk te staan.’

Volgens het ISO zullen duizenden studenten die niet meer kunnen studeren wat ze willen, een andere opleiding gaan volgen dan ze eigenlijk van plan waren.

De LSVb vindt dat de universiteiten kiezen voor een makkelijke oplossing om te voldoen aan de bezuinigingswens vanuit Den Haag. Het invoeren van een fixus en de bijhorende selectie zijn niet de juiste oplossingen om kwalitatief onderwijs te blijven bieden.

De universiteiten moeten overigens nog een besluit nemen over het maximaal aantal studenten dat zij willen toelaten bij grote studies. Het kan best mogelijk zijn dat de fixus dicht komt te liggen bij het aantal studenten dat jaarlijks gemiddeld instroomt.

De universiteiten willen vooral ook een signaal afgeven aan het kabinet. VB