Nieuws
Diefstallen bij FSW
Een medewerker van de faculteit Sociale Wetenschappen werd overdag in haar kantoor bestolen terwijl ze zat te typen. Ze voelt zich onveilig op haar werkplek en hoopt dat de universiteit meer camera’s gaat plaatsen.
woensdag 30 november 2011

Psycholoog en universitair docent Lorenza Colzato zat op vrijdag achttien november om tien uur ’s ochtends te werken aan een paper. De deur van haar kamer stond open zodat studenten en collega’s vrij konden binnenlopen. Toen ze merkte dat iemand in haar kamer was, draaide ze zich en zag nog net een wegduikend silhouet.

Haar tasje met daarin portemonnee, rijbewijs, verblijfsvergunning en dergelijke waren verdwenen. Colzato: ‘Extreem brutaal. Dat dit op Amsterdam Centraal gebeurt, oké. Maar dit is mijn werkplek en daar moet ik me beschermd weten. De faculteit heeft camerasurveillance maar de dader moet vertrouwd zijn geweest met het gebouw want hij nam de achteruitgang.’ En daar stond net een busje. Bovendien werd er tegelijk een open dag georganiseerd waardoor veel bezoekers in het gebouw aanwezig waren. Colzato hoopt dat de universiteit meer camera’s gaat plaatsen.

De diefstal is geen incident in het Pieter de la Courtgebouw. Op acht november werd een waarschuwingsmail gestuurd naar alle medewerkers met de medewerking dat er die dag verschillende portefeuilles waren gestolen. Stafmedewerker Neeltje Plug verstuurde die mail. ‘Er zijn die dag drie diefstallen geweest. Zo’n oplevinkje zie je een aantal malen per jaar. Dan gaat er meteen een waarschuwingsmail de deur uit om iedereen erop te wijzen alles op slot te doen.’ Volgens Plug zijn er ook in het KOG meer diefstallen gerapporteerd. Maar meer camera’s komen er niet, zegt ze. ‘Het is een groot gebouw, dat kost zo veel centjes. Dat weegt niet op tegen die diefstallen.’ TB