Nieuws
Nederlandstalige scriptie verbieden mag
Staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs onderneemt geen actie tegen universiteiten die studenten verbieden hun scriptie in het Nederlands te schrijven.
woensdag 23 november 2011

Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen over een brief die belangengroep Stichting Nederlands Zijlstra stuurde. De brief ging over een voorval aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Daar schreef een studente bedrijfskunde haar scriptie in het Nederlands, op verzoek van het ziekenhuis waar ze onderzoek deed. Ze kreeg hiervoor geen toestemming van de examencommissie.

Bij haar opleiding is het gebruikelijk dat scripties in het Engels worden geschreven. De studente ging in beroep en werd gesteund door haar scriptiebegeleider.

Dit beroep wordt verworpen. Stichting Nederlands vindt dat de opleiding de regels te veel heeft opgerekt, waardoor nu de gehele opleiding in het Engels is. Zijlstra schrijft in zijn antwoord dat het afwijken van de regels is toegestaan, vanwege de specifieke aard van de opleiding, of wanneer er veel buitenlandse studenten deelnemen. De instelling zelf moet een goed onderbouwde gedragscode opstellen. Eventuele afhandeling van klachten hierover liggen bij de instelling zelf, schrijft de staatssecretaris. Daarom ziet hij geen redenen om stappen te ondernemen. DJZ