Nieuws
Kabinet keert zich tegen kamernood
Een actieplan studentenhuisvesting moet zorgen dat er snel veel studentenkamers bij komen. Leidse studentenhuisvestingorganisaties en politiek zijn blij met de aangekondigde maatregelen.
woensdag 23 november 2011

Binnen vijf jaar worden er 16.000 studentenkamers bijgebouwd en regels versoepeld.

Dat staat in het Actieplan Studentenhuisvesting 2011 tot 2016 van minister Donner van Binnenlandse Zaken dat vorige week in Den Haag door onder andere gemeenten, studentenhuisvesters, de Vereniging van Universiteiten en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) werd ondertekend.

Met de bouw van de studentenkamers is een investering van 1 miljard gemoeid, hiervoor zal een investeringsfonds worden opgericht. Naast de investering moet een versoepeling van lokale en nationale regels zorgen voor meer kamers. Zo wordt de wettelijk bepaalde minimale grootte van een studenteneenheid verlaagd van 24 m² tot 18 m², waardoor nieuwe complexen meer kamers kunnen bevatten. Tijdelijke bewoning van gebouwen wordt voortaan toegestaan voor tien jaar in plaats van vijf, dat maakt verbouwing van complexen rendabel. Regels op dit gebied worden versoepeld, waardoor het eenvoudiger wordt om leegstaande kantoorgebouwen voor studentenhuisvesting te gebruiken. Gemeentelijke parkeernormen bij nieuwbouw moeten omlaag, zodat bij nieuwe studentencomplexen niet onnodig veel parkeerplaatsen gebouwd moeten worden.

In Nederland bestaat een groot tekort aan studentenkamers. Volgens de LSVb bedraagt het 30.000 kamers, in Leiden zou het gaan om 4.150 kamers. De verwachting is dat het aantal studenten de komende jaren bovendien blijft groeien. Volgens koepel van studentenhuisvesters Kences, zijn er landelijk 65.000 extra kamers nodig in 2015.

Studentenhuisvesters DUWO en SLS Wonen zijn blij dat het plan er nu ligt. Jan Benschop, directeur van DUWO: ‘Het is het resultaat van een lange lobby van Kences.’ Hij noemt het aanpassen van het minimale oppervlakte van een studenteneenheid een goede maatregel. ‘Buitenlandse studenten die hier komen hoeven echt geen balzaal. Je kunt nu meer kamers op een plek bouwen, je krijgt meer verhuurders per pand. Dat maakt het voordeliger.’ Een woordvoerder van SLS Wonen zegt er vertrouwen in te hebben dat maatregelen in Leiden snel doorgevoerd zullen worden.

Het in het plan genoemde aantal van 16.000 te bouwen studentenkamers noemen beiden haalbaar. ‘Zelf hebben we al ongeveer de helft gepland staan’, zegt Benschop. De maatregelen geven volgens hem meer ruimte om te investeren.

Ook de gemeente is blij met de aandacht in Den Haag voor de kamernood, laat een woordvoerder weten. Ze zegt dat de gemeente Leiden veel van de genoemde lokale maatregelen al toepast. DJZ