Columns & opinie
Geen Commentaar: Rondjes rijden
Bart Braun
woensdag 19 oktober 2011
© Silas.nl

Als ik het stukjesschrijven ooit echt voor gezien houd, weet ik al wat ik ga doen: ramen wassen. Mijn ramenwasser moet een van de rijkste mensen van Leiden zijn. Twee tientjes voor mijn appartement alleen al, en hij doet de hele straat in een paar uur. Hij komt elke acht weken.

Mijn niet-Leidse vrienden stonden met hun oren te klapperen toen ze dat laatste hoorden. Eentje gaf toe al jaren zijn ramen niet te hebben gelapt. Ik legde uit dat acht weken een heel redelijke tijdsspanne is. In die tijd heeft er vrijwel gegarandeerd een meeuw tegen mijn ramen gescheten.

Bovenop de meeuwenkak komt de geluidsoverlast van krijsende vogels die om vier uur ’s nachts de inhoud van vuilniszakken over de complete binnenstad uitsmeren. En de troep die al dat vuilnis geeft. Hulde aan de gemeente Leiden, wiens vuilnisploeg de straten in een mum van tijd weer schoon heeft.

Het blijft echter symptoombestrijding: de vuilnismannen en bezemwagens zouden het stukken makkelijker hebben als er wat minder van die meeuwen waren.

Het bestrijden van meeuwen is echter niet zo makkelijk. Leiden heeft nu, samen met Alkmaar en Haarlem, een brief aan Den Haag gestuurd: het moet maar eens afgelopen zijn met de beschermde status van die dieren.

Dat klinkt als heel wat: een Beschermde Diersoort, dat moet wel wat voorstellen. In werkelijkheid zijn alle inheemse wilde vogels in Nederland beschermd. Alle zoogdieren trouwens ook, behalve ratten en huismuizen.

Heej, dat is gek. Dat zijn nou precies dieren waar we er ook teveel van hebben. Harige meeuwen, zeg maar. Blijkbaar is het opheffen van bescherming niet meteen de oplossing van een probleem.

Vier jaar geleden had de gemeente Leiden een idee: we zetten de biologen van universiteit aan het werk. Hoe zit dat nou eigenlijk met die meeuwen? Helpt het als we eieren rapen? Eten meeuwen nog steeds vis, of heeft het weghouden van afval daadwerkelijk zin? Slapen die beesten vooral in de stad, of hebben we te maken met forensmeeuwen? Helpen gele vuilniszakken?

Nog een paar vragen die toen niet zijn gesteld, maar die ik graag beantwoord zou zien: halen die meeuwen vooral zelf de vuilniszakken open, of wachten ze tot de katten dat hebben gedaan? Als we met behulp van meeuwenwerende stekels de daken van Leiden meeuwenvrij maken, waar gaan die beesten dan broeden? Zou het kunnen dat mijn ramenwasser er stiekem een enorme meeuwenfokkerij erop na houdt om zijn inkomstenbron te garanderen? Het onderzoek is nooit van de grond gekomen. Een aio heeft een pilotstudie gedaan, en toen was het geld op.

En nou willen de gemeentes dat Den Haag meer vrijheid geeft. Welke vrijheden ze nodig hebben, weten ze niet. Afschieten? Vuilniscontainers? Eieretende slangen uitzetten? Ze weten helemaal niets. En de reden dat ze helemaal niets weten, is dat ze indertijd te knieperig waren om wat onderzoek te betalen. Het is als een steeds bozer wordende vader die steeds harder rondjes gaat rijden. Stoppen bij een benzinestation om een kaart te kopen kost immers tijd en geld!

In het tijdperk van Dion Graus en Marianne Thieme hoeven we niet op bijzondere ontheffingen van de Faunawet te rekenen. Maar zelfs als die er komen, zit mijn ramenwasser voorlopig nog wel even goed.