Leiden onderaan in ranglijst topsalarissen

5 Oktober 2011

Het Onderwijsblad, van onderwijsvakbond AOb, heeft haar jaarlijkse lijstje van grootverdieners in het onderwijs uitgebracht.

Op nummer één staat de Wageningse bestuurder Aalt Dijkhuizen, die overigens zelf vindt dat hij daar niet hoort omdat Wageningen University & Researchcentre meer is dan alleen een universiteit. Zijn salaris en pensioenvoorziening bedragen samen € 351.102.

De Universiteit Leiden staat een stuk lager in de Top-75. Rector Paul van der Heijden vangt in totaal € 211.046, en staat daarmee op de 48e plaats. Vice-collegevoorzitter Willem te Beest is nummer 62, met een inkomen en pensioenvoorziening van samen € 200.457. Het derde Leidse collegelid in 2010, prof. Rietje van Dam, staat niet in de lijst. De opsomming van de het Onderwijsblad omvat namelijk alleen bestuurders wier inkomen norm van de Wet openbaarmaking publiek gefinancierde topinkomens overschrijdt. Die grens was in 2010 € 193,000. Het inkomen van het derde Leidse collegelid in 2010, Rietje van Dam, viel daaronder: 181.770, volgens het jaarverslag van de Universiteit Leiden.

De nummers twee en drie van de lijst, Cor de Ruiter (€ 324.000) en Jitze Ramaker (€ 300.270) danken hun hoge posities aan vertrekuitkeringen. De Ruiter ging weg bij de Groningse Hanzehogeschool; Ramaker ging weg bij ROC Rijn IJssel te Arnhem met een ontslagvergoeding van maar liefst € 230.000.

Omdat onderwijsbestuurders van belastinggeld worden betaald, vallen ze onder de Balkenende-norm. Alleen is op dit moment onduidelijk of ontslagvergoedingen en pensioenvoorzieningen daar ook onder vallen. Een nieuwe Wet Normering Topinkomens moet daar verandering inbrengen. Als die wet wordt aangenomen, komt de nieuwe Balkenende-norm op € 223.666 euro, alles bij elkaar.

Vorige maand ontstond ophef toen bleek dat de persoonlijke assistent van rector Van der Heijden passages over zijn vermeende overschrijding van de norm uit zijn Wikipedia-lemma had geschrapt.BB

Deel dit bericht:

Nieuws

Geen geld voor sneller DUO

Bellers naar de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) stonden deze zomer lang in de wacht of …

5 Oktober 2011