Wetenschap
Wraak
woensdag 21 september 2011

Slachtoffers van geweldsmisdrijven hebben vaak wraakgevoelens. Dat is op zich niet heel verrassend, maar veel onderzoek is er nog niet naar gedaan. Uit onderzoek naar oorlogsslachtoffers weten we dat er een verband is tussen post-traumatisch stress syndroom (PTSD) en behoefte aan wraak.

De Leidse criminoloog Maarten Kunst onderzocht 207 Nederlandse slachtoffers van geweldsmisdrijven. Bij 97 van hen was de dader opgepakt en veroordeeld. Mensen met PTSD koesterden heviger wraakgevoelens, met name degenen die dusdanig waren aangegrepen dat ze het telkens opnieuw beleefden.

Dat is interessant, want het suggereert de mogelijkheid dat je het geestelijk leed van slachtoffers kan verzachten door tegemoet te komen aan hun wraakgevoelens, bijvoorbeeld door strenger te straffen. Dat lijkt echter niet zo te zijn: mensen met wraakgevoelens vinden niet vaker dan mensen zonder wraakgevoelens dat de dader te licht is gestraft. De studie verschijnt binnenkort in het International Journal of Law and Psychiatry.