ACHTERGROND - MARE 25, 25 maart 2004

Cliteur stopt als columnist


Hoogleraar Encyclopedie van de rechtswetenschap en opiniemaker Paul Cliteur stopt na de zomer met zijn tv-column bij het televisieprogramma Buitenhof. Hij gaat zich concentreren op zijn academische werk.

Cliteurs aankondiging in het Parool van dinsdag dat hij bepaalde controversiële onderwerpen, met name over de islam, als columnist voorlopig uit de weg zou gaan, zorgde voor de nodige opwinding in columnistenland. Navraag leert echter dat Cliteur na de zomer helemaal gaat stoppen als columnist en zich zal gaan storten op zijn academische werk aan de Leidse universiteit.


Hij benadrukt dat beide zaken los van elkaar staan. ‘Op 28 mei spreek ik mijn oratie uit. Dat leek mij sowieso wel een mooi moment om mijn bezigheden als columnist af te bouwen. Ik ben eigenlijk iemand die erg van de luwte houdt. Ik ga me nu lekker wijden aan het schrijven van mooie boeken in het klooster van de academie.’(BF)

Het feit dat zijn besluit om het als opiniemaker wat rustiger aan te gaan doen niets te maken heeft met de aanvallen op zijn persoon, neemt voor Cliteur niet weg dat hij niet blij is met de huidige debatcultuur in Nederland.

‘De aanvallen op mijn persoon van columnisten als Piet Grijs, Marcel van Dam en Thijs Wöltgens hebben me zeer verontrust. Vooral het stuk waarin de laatste mij in de Limburger neerzette als een soort neo-racist heeft me gekwetst. Want hoe verdedig je je tegen zo’n aantijging? Moet ik een persbericht de deur uit doen met als kop “Paul Cliteur is geen racist”? Kennelijk mag je in Nederland bepaalde dingen over de islam niet zeggen.’

Ook het rapport waarin de AIVD onlangs stelde dat opinieleiders die anti-islamitische geluiden laten horen, jonge moslims richting de jihad jagen, heeft Cliteur doen besluiten om de volgelingen van Allah voorlopig even met de rust te laten. ‘Kijk, als minister Remkes geen afstand neemt van zo’n rapport, dan staat de Nederlandse regering kennelijk achter dit standpunt. Als dat zo is, houd ik me maar even rustig.’

Cliteur ontkent te zwichten voor de druk van zijn tegenstanders. ‘Ik ben niet bang om te zeggen wat ik vind, maar wel voor verdraaiing van mijn mening in het publiek debat. Verder heb ik na drie jaar Buitenhof en een aantal boeken mijn zegje wel gedaan. Het is beter dat je op het hoogtepunt weggaat, dan dat je voorspelbaar wordt.’(BF)